Verkocht

Kenmerken

Vraagprijs: op aanvraag
Adres: Burgemeester Verstraatenlaan
Postcode: 5451 BR
Plaatsnaam: Mill
Type woning: Tweekapper
Aantal kamers: 6
Woonoppervlakte: 135 m2
Perceeloppervlakte: 297 m2
Inhoud woonhuis: 541 m3
Bouwjaar: 1878 oorspronkelijk
Isolatie voorzieningen: dakisolatie en isolerende beglazing
Aantal badkamers: 1
Verwarming: c.v.-combiketel
Warmwater: via c.v.ketel
Ligging: Centrum
Extra's: Tuin
Parkeergelegenheid
Schuur/berging
« Terug naar zoekresultaten

Burgemeester Verstraatenlaan 12

5451 BR Mill
Vraagprijs: op aanvraag

In het centrum gelegen Monumentale Halfvrijstaande Woning met prachtig aangelegde binnenplaats/patiotuin en ambachtelijke schuur voorzien van twee overkappingen op

297 m² grond.

  

Indeling:  

Begane grond:

Hal met tapijt vloerbedekking, meterkast met voldoende groepen.

Ruime woonkamer met eikenhouten vloer en schouw met houtkachel. Woonkeuken met sfeervolle schouw met fornuis, authentieke keukenkast, keukeninrichting met granietenblad, vaatwasser, koelkast. De gewelvenkelder is eventueel toegankelijk via luik in de keukenvloer. Vanuit keuken zicht op de binnenplaats.

Tussenhal met achterom en ingang naar toilet (in stijl van het huis) en bijkeuken met tegelvloer en witgoedaansluitingen. Kast met c.v.-ketel HR combi 2007. 

 

1e verdieping:

Overloop. Slaapkamer met dakkapel, Slaapkamer met 2 vaste kasten en een dakkapel. Slaapkamer met  dakkapel. Ruime badkamer met kurkvloer (grijs getint), ligbad, aparte douche, toilet en vaste wastafel.

De overloop en alle slaapkamers zijn voorzien van een American pine vloer.

Alle dakkapellen op de slaapkamers zijn voorzien van houten binnenluiken. 

 

2e verdieping:

Bereikbaar met vlizotrap alwaar ruime zolderberging met vele mogelijkheden. 

 

Algemeen:

Het pand is sinds 2002 een Rijksmonument om reden zoals hierna omschreven. De binnenplaats/patiotuin is aangelegd met veel groen en tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk. De binnenplaats/patiotuin is bereikbaar via een prachtige grote poort met openslaande deuren. Er is ruimte voor meerdere personenauto’s.

Het pand is voorzien van politiekeurmerk hang- en sluitwerk. De houtenconstructie van het pand is preventief behandeld tegen boktor en houtworm. Het pand is voorzien van een nieuwe dakconstructie en geïsoleerd door het Nibag.

De ambachtelijke schuur is opgetrokken uit houten planken en voorzien van twee overkappingen waaronder een zitje is gecreëerd aan de oost- en westzijde. 

 

Het pand is een Rijksmonument.

Financieel:

Dit betekent dat er gebruik gemaakt kan worden van gunstige fiscale- en subsidieregelingen t.b.v. onderhoud van het pand.

 

Hiernavolgend een uiteenzetting waarom dit pand een Rijksmonument is geworden. 

Inleiding.

Voormalige Boerderij op T-vormige plattegrond uit 1878. Naast een boerenbedrijf waren hier vroeger een smederij en café gehuisvest. Nu twee woningen. De voor- en oostgevel van de boerderij ligt aan de Schoolstraat. De noordgevel aan de Burgemeester Verstraatenlaan. De boerderij bestaat uit een voor- en achterhuis. In het voorhuis dat met de lange gevel aan de straat staat wordt gewoond. In het noordelijke gedeelte ervan bevond zich de gelagkamer van het café en een gedeelte van het bedrijf. De stal en schuur liggen in het achterhuis. Dit staat met zijn nok loodrecht op de straat. Jaartalsteen met inscriptie MHVH 15.7.1878. 

Omschrijving

Het voorhuis van de voormalige boerderij ligt onder een wolfsdak gedekt met oud-hollandse pannen. De voorgevel is symmetrisch, ze is vijf traveëen breed. De getoogde muuropeningen zijn voorzien van zesruits schuifvensters. In de noord-west hoek van het voorhuis bevinden zich twee dichtgemetselde korfbogige stal- en/of deeldeuren. Het achterhuis heeft eveneens een wolfdak gedekt met oud-hollandse pannen. Zowel in de noord- als in de zuidmuur bevinden zich korfbogige deeldeuren. Gietijzeren stalramen met spinkop. In het achterhuis een eiken gebint. Het opgaande werk van de boerderij staat uit handvorm baksteen gemetseld in kruisverband met een gebouchardeerde cementen plint. Onder de dakrand is de tandlijst uitgevoerd in polychroom siermetselwerk. Het voorhuis heeft in het noordwestelijk deel een kelder met stenen gewelf: de kelder is in 2001 afgesloten en niet meer toegankelijk. In de keuken een schouwboezem en een voormalige bedstede, de bedstede bevat glazen bovenkastjes met een drielicht en roedenverdeling met driepasboog. 

Waardering:

De voormalige boerderij uit 1878 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse typologische ontwikkeling van het Brabantse boerderijtype binnen de geschiedenis van De Peel. Het object heeft architectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige maar harmonische detaillering in traditionele trant, alsook wegen de behouden gebleven inwendige structuur en het levert aan de beleving van het historische dorpsbeeld een substantieel aspect wegens de gaaf behouden gebleven verschijningsvorm, hetgeen zeldzaamheidswaarde impliceert.

 

Wonen in het centrum? Sfeervol? Privacy? Veel groen en makkelijk? Dit is het!

Kaart

Street View